Blog Szymona Przyjemskiego

Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

Temat: pytanie o badania
On Thu, 14 Dec 2006 09:41:35 +0000,  PP wrote: Mam zrobic nastepujace badania: grupa krwi,morfologia z rozmazem, elektrolity (na K.Gl.Mocznik), uklad krzepniecia, mocz,ekg,badanie internistyczne+zalecenia lekowe. Wyniki ktorych z tych badań otrzymam ... od długości kolejki przed drzwiami gabinetu lekarza internisty :-)  Czy przed pobieraniem krwi do wskazanych badan mozna spozywac posilek? nie Czy te elektrolity to analiza moczu? Nie. Elektrolity to jest badanie składników rożnych soli rozpuszczonych we krwi - sód, potas, chlor, wapń, czasami też inne, w zależności od wymagań lekarza. Pozdrawiam! Waldek
Źródło: topranking.pl/1849/pytanie,o,badania.php



Temat: prosba o analize wynikow
Witam! Mam 24 lata i  zwracam sie z uprzejma prosba do osob obeznanych w temacie analizy wynikow morfologii krwi. PDW                      ...
Źródło: topranking.pl/1850/prosba,o,analize,wynikow.php


Temat: Szpitale: prywatyzować, czy nie? Dobry przykład:
Prywatne Laboratorium.Gdzie zrobiono mia badania o godz 10-tej krwi i moczu-Mocz analiza ogólna-5 zł,morfologia-7 złoty+ OB za 4 zł.Jak temu prywatnemu się to opłaca,bo mnie się opłaciło finansowo i czasowo.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,28,86272101,86272101,Szpitale_prywatyzowac_czy_nie_Dobry_przyklad_.html


Temat: Hiperkalcemia u 8-miesiecznego dziecka?
... pojawily sie przebarwienia w postaci bialych plamek. Wykonalam wiec badanie na poziom wapnia we krwi, wynik 2,9 mmol/l. Morfologia ogolna, kreatynina, kwas moczowy i mocznik we krwi w normie. Analiza ogolna...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,92764572,92764572,Hiperkalcemia_u_8_miesiecznego_dziecka_.html


Temat: wyniki badań krwi i moczu 2,5 latka
wyniki badań krwi i moczu 2,5 latka odebrałam wyniki krwi córki- 2,5 roku. proszę o interpretację, bo kilka wskaźników nie mieści się w normie, a pediatra jest na urlopie do poniedziałku. z góry dziękuje Morfologia: erytrocyty 4,31 T/l hemoglobina 11,4 g/dl hematokryt 35,4 % MCV 82,0fl MCH 6,54 pg MCHC 32,4 g/dl RDW 12,1% Płytki krwi 305 tyś/ul MPV 9,0 fl WBC 8,5G/l rozmaz krwi podzielone 38% kwasochłonne 2% limfocyty 60% analiza moczu przejrzystość zupełna glukoza, biblirubina, ketony nieobecne pH kwaśny ciężar właściwy 1016 białko nb urobilinogen nb leukocyty 1-3 wpw nabłonki płaskie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93600779,93600779,wyniki_badan_krwi_i_moczu_2_5_latka.html


Temat: Panie Doktorze, bardzo proszę o analizę wyników
Panie Doktorze, bardzo proszę o analizę wyników Witam ,Panie Doktorze bardzo proszę o analizę wyników badania krwi u dwuletniego chłopca RBC 4,28 10^6/ul HCT 32,1 % MCV 75 fl RDW 14,2 ... 14 % GRA% 55 % ROZMAZ: Pałeczkowate 1 Podzielone 34 Kwasochłonne 10 Limfocyty 55 Dodam, że oprócz morfologii wykonaliśmy też badania w kierunku alergii, ale czekamy jeszcze na wyniki. Mały bardzo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72878960,72878960,Panie_Doktorze_bardzo_prosze_o_analize_wynikow.html


Temat: proszę o interpretację wyników pani doktor.
proszę o interpretację wyników pani doktor. Dzis odebrałam wyniki córki, morfologię , żelazo, mocz i IgA EmA. Do lekarza idę dopiero w poniedziałek ale chciałabym wczesniej wiedzieć czy wszystko jest w porzadku. MORFOLOGIA 8 PARAMRTRÓW WBC-8.2 RBC-4.27 HGB-10.6 HCT-31.8 Wskażniki czerwonokrwinkowe: MCV-74 MCHC-33.3 MCH-24.8 RDW-13.1 Płytki krwi: PLT-494 PDW-12.0 MPV-6.7 Rozmaz: GRAN-2.4 %GRAN-28.4 LYMPH-5.5 %LYMPH-67.0 MONO-0.3 %MONO-4.6 MOCZ ANALIZA OGÓLNA: Barwa-żółty Przejrzystość-klarowny ... świeże-nieobecne Składniki mineralne-nieliczne fosforany bezpostaciowe BIOCHEMIA: Żelazo-46ug/dl IgA EmA: P/c IgA EmA (Endomysium) na fragmentach przełyku małpy met.IF fluorescencji pośredniej.w mianie 1:10. Zakres referencyjny:miano 1:10 tzn. wynik ujemny Dodam jeszcze że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90639503,90639503,prosze_o_interpretacje_wynikow_pani_doktor_.html


Temat: Analiza wyników
Analiza wyników Panie Doktorze bardzo proszę o przeanalizowanie wyników mojej 1.5 rocznej córki morfologia Wbc 10.2 RBC 4.64 HGB 12.8 HCT 38.7 MCV 83 MCH 27.6 MCHC 33.1 PLT 482 Rozmaz krwi Pałki 2% Podzielone 18% Limfocyty 83% Monocyty 1% Eozynofile 4% żelazo 62. z góry dziękuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,79605419,79605419,Analiza_wynikow.html


Temat: Zagłodzona kotka
kreatynina: 67,0 - fosfataza alkaiczna: 42,0 - morfologia: leukocyty 8,3..erytrocyty 11,15...płytki krwi 62...hemoglobina 15,1...hematokryt 57,5 ENF 51,6...MYCH 13,50...MCHIC 26,3....EDW-CV 17,2 -aspad 76,0 Prosze powiedzieć jakie są wyniki i co Państwo sadzicie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,39675452,39675452,Zaglodzona_kotka.html


Temat: Jak u Was z wynikami badań???
Merunko Wg mojego lekarza zaleca się zrobienie morfologii oraz analizy moczu raz w trymestrze, to jest więc moje drugie badanie krwi i moczu w obecnej ciąży. Niektóre kobiety robią nawet częściej, ale mój gin. uważa, że nie ma sensu kłuć się więcej niż raz na 3 m-ce jeśli wyniki są OK. Zapytaj swojego lekarza czy przypadkiem nie powinnaś udać się właśnie na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34251,34787119,34787119,Jak_u_Was_z_wynikami_badan_.html


Temat: 16-letni piłkarz zmarł na boisku
> Paweł, w skład tak zwanych badan lekarskich wchodzą: > > - Badanie wzrostu i wagi > - Analiza morfologii krwi ( najczęściej lekarzowi pokazywane są wyniki sprzed > lat- to w najlepszym razie. Bo wyników często po prostu się nie przynosi. > Naszczęście lekarz mowi, ze "chlop zdrowo wygląda, a wyniki mozna dograc" ) A z ta morfologia to też nie zawsze. Grałem jako junior w dwóch klubach (w tym makro) i badania krwi nie było. Było za to badanie ciśnienia. > - Lekarz uderza (badanych) w rozne miejscach klatki piersiowej i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,88,47165952,47165952,16_letni_pilkarz_zmarl_na_boisku.html


Temat: zawroty glowy, omdlenia
... bardzo często objawy wskazują na niewiadomo co ( z nietypowych objawów to np. bóle! duszności itp.) Jeśli inne wyniki wyjdą w normie znajdź dobrego psychiatrę- nie psychologa. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,82652981,82652981,zawroty_glowy_omdlenia.html


Temat: Analiza badań krwi i moczu-
Analiza badań krwi i moczu- Witam, czy mógłby mi ktoś zinterpertować takie wyniki krwi i moczu. Badania dotyczą kobiety lat 25 wykonywane były okresowo. Morfologia: Leukocyty 9,9 Erytrocyty 5,4 Hemoglobina 14 Hematokryt 42.20 MCV 78 MCH 26 MCHC 33.2 Płytki krwi 240 Limfocyty % 39 Neutrofile% 54 Limfocyty # 3.9 Neutrofile # 5.37 RDW-CC 15 PDW 15 MPV 11,70 P-LCR 40 Inne(...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,100237572,100237572,Analiza_badan_krwi_i_moczu_.html


Temat: morfologia krwi
morfologia krwi Witam, zrobilam morfologie, wyniki są raczej w normie za wyjątkiem 2 wskaźników. Do lekarza idę dopiero za kilkanaście dni, więc prosze o pomoc w rozszyfrowaniu i analizie tych 2...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,8335906,8335906,morfologia_krwi.html


Temat: Gin prowadzący z Luxmedu, Waszawa - kto poleci?
jest może wylewna, ale jest za to konkretna i chętnie odpowiada na wszystkie pytania. I co miesiąc zleca mi morfologię i analizę moczu pomimo tego, że mam rewelacyjne wyniki! Poza tym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,26945856,26945856,Gin_prowadzacy_z_Luxmedu_Waszawa_kto_poleci_.html


Temat: gluten-jak wyglada na niego alergia?
Jaką ma grupe krwi to nie wiem bo nie miał jescze robionej a co do Zn to faktycznie ma go mało jak wynika a morfologi i z pierwiastkowej analizy włosów.No ale ... bogatego w cynk to pestki słonecznika. A oprócz niedoboru cynku ma tez niedobór wielu innych pierwiastków jak np wapnia we krwi, fosforu, magnezu, żelaza oraz min chromu,,jodu,krzemu,strontu, baru i wielu innych.A za kuzo ma kobaltu, moibdenu,Cyny,Sodu,potasu,baru,litu,boru.Ale przy tak ubogiej diecie nie ma sie co dziwic.A bedąc na samych warzywkach, które na szczeście lubi wyniki mu sie nie poprawia.Przy jego ubogiej diecie powinien...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,48528263,48528263,gluten_jak_wyglada_na_niego_alergia_.html


Temat: Złe wyniki wzoru krwinek białych - proszę o radę
Złe wyniki wzoru krwinek białych - proszę o radę Dziewczyny w zeszłym tygodniu byłam w szpitalu i robiono mi trochę badań. Wyniki otrzymałam już po wyjściu, główne badanie (rezonans magnetyczny głowy) wyszedł ok, ale mam trochę dziwnych rzeczy w analizie krwi. Lekka anemia, to widzę sama, ale oprócz tego coś dziwnego dzieje się we wzorze krwinek białych. Tego badania nigdy nie miałam, nie robi się go za każdym razem przy morfologii i nie wiem, jak je interpretować. Zanim skontaktuję się z moim lekarzem rodzinnym zdążę się zestresować. Może ktoś pomoże mi wyjaśnić te wyniki. granulocyty...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5422226,5422226,Zle_wyniki_wzoru_krwinek_bialych_prosze_o_rade.html


Temat: Cukrzyca- jakie objawy u dwulatka?
Wystarczy zanieść mocz do analizy I będzie pani miała odpowiedź, jeśli to już trwa dłuższy czas to na pewno przekroczyło próg nerkowy i cukier pojawi się w moczu. Mocz poranny, labolatororium 8 zł i za godz, dwie ma Pani wynik. Tak duże pragnienie, siusianie, picie im więcej pani poda słodkiego tym więcej chce sie pić, dziecko z czasem zaczyna chudnąć, apetyt raczej się nie zmienia, tylko te pragnienie to objawy cukrzycy, ale przeciez nie tylko, ale skor ma takie objawy może warto oznaczyc morfologie + dodatkowo glukoze we krwi?.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,38989137,38989137,Cukrzyca_jakie_objawy_u_dwulatka_.html


Temat: o badaniach przesiewowych - ogólnie
... badania przesiewowego? Np tutaj jest definicja badania przesiewowego http://www.wosp.org.pl/sluch/o_programie.php i niejako z niej wynika dlaczego nie warto robic np przesiewowej morfologii krwi. Dlaczego, bo sam wynik nic nie daje, analiza wynikow...
Źródło: topranking.pl/1851/o,badaniach,przesiewowych,ogolnie.php


Temat: nutramigen i śluz
krwi (bez sensu zupełnie). Wszystkie wyniki miał prawidłowe. Mały rozwija się bardzo dobrze, jest radosnym niemowlaczkiem, nie ma zadnych obiawów skórnych, ładnie przybiera (8400g teraz przy wadze urodzeniowej 3950). Męczą go jedynie kolki, no i ten śluz w kupie (ale bez krwi)... Od tygodnia podajemy mu jedynie nutramigen, ale obiawy nie ustąpiły wcale, nadal są kolki, a śluzu jest nawet jakby więcej....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,60816353,60816353,nutramigen_i_sluz.html


Temat: ogromna prośba o interpretacje wyników krwi 5-latk
ogromna prośba o interpretacje wyników krwi 5-latk Dzień dobry Bardzo proszę o interpretację wyników krwi mojej córki.Bardzo sie niepokoję niektórymi wskaźnikami. Badanie pokierowane było koniecznością sprawdzenia, ponieważ córka bardzo szybko "dostaje" licznych siniaków. Jednakże zlecone w dniu 15.05. badanie wykonane zostało dopiero wczoraj tj. 01.06. ponieważ przez ostatnie dwa tygodnie córką przechodziła ospę. Morfologia WBC -6,2 [10 do 3/UL] Norma 4,5-13,0 RBC-4,67 ... [%} płytki krwi PLT- 438 [10do3/ul] N 130-350,0 !!! PDW -13,8 [fl] MPV -7,9 [fl] N 7,5-11,5 PCT -0348 [fl] ROZMAZ wart b.NEUT -1,88 {10do3/ul] N 1,5-7,5 % NEUT- 30,1 [%} ... ! wskaźnik protrombiny - 83,0 % Z. Ref. 80-120 INR - 1,20 Z. Ref. 0,9-1,3 CZAS KRWAWIENIA -1,45 SEK Z REF. do 4''00 Ponadto córka miała wykonywaną analizę moczu i tak"...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96110785,96110785,ogromna_prosba_o_interpretacje_wynikow_krwi_5_latk.html


Temat: 23.01 dziś dzień mojej wizyty u gin
... nie pcha się jeszcze na tą stronę- szyjka zamknięta. Miałam zrobiony posiew- wynik za 10-14 dni. Dostałam zalecenie zrobienia kompletu badań do porodu: - morfologia krwi z płytkami - analiza moczu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,39984,56025577,56025577,23_01_dzis_dzien_mojej_wizyty_u_gin.html


Temat: interpretacja wyników +
Wyniki badań Zrobilam badania /kolejne 500pln ucielko z portfela / Morfologia krwi Leukocyty 6,5 tys/ul 3,8 10,0 ~ Erytrocyty 4,96 mln/ul 3,7 5,1 ~ Hemoglobina 14,0 g/dl 12,0 16,0 ~ Hematokryt 43,2 % 37 47 ~ MCV 87,1 fl 80 99 ~ MCH 28,2 pg 27 35 ~ MCHC 32,4 g/dl 32 37 ~ Płytki krwi 472,0 tys/ul 140 440 H Limfocyty ... tys/ul Neutrofile 4,1 tys/ul 2,0 6,9 ~ RDW-CV 14,2 % 11,5 14,5 ~ PDW 12,7 fl MPV 11,1 fl P-LCR 34,3 % Mocz- analiza ogólna z osadem Przejrzystość przejrzysty Kolor moczu ... 5,0 Parathormon - czekam na wynik Ferrytyna wynik 30.7 ug/l 10 120 ~ Witamina B12 - czekam na wynik Wapń zjonizowany - czekam na wynik Próby wątrobowe Bilirubina całkowita 0.58 mg/dl ... 25 145 ~ Witamina D3 - metabolit 25 (OH) D3 -czekam na wynik P.ciała - p. receptorom acetylocholiny - czekam na wynik
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,97449280,97449280,interpretacja_wynikow_.html


Temat: jak to jest?
Uniwersalna identyfikacja bakterii Podzielę się własnymi doświadczeniami: W lutym tego roku robiłam to badanie u siebie i syna. Tez mnie przestrzegano, że jeśli we krwi są więcej niż 2 patogeny, to mogą być problemy z ich identyfikacją- chodzi o ilość DNA. Na naszych wynikach istnieje zapis, że: "Na podstawie analizy sekwencyjnej zidentyfikowano mieszaninę więcej niż dwóch sekwencji pochodzących od różnych gatunków bakterii". ... i boreliozę u syna (oba wyniki pozytywne); u mnie borelioza wyszła negatywnie, a później okazało się, że mam jeszcze mykoplazmy. Nasz stan posiadania raczej się rozszerzy- u mnie i syna o cpn, no i u syna myko. Tego jestem w zasadzie pewna Wracając do Pseudomonas i żelaza- ja mam od początku chorowania problemy z morfologią- wskaźniki czerwonokrwinkowe na samym dole normy, a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,80059595,80059595,jak_to_jest_.html


Temat: Historia mojej choroby.
TPO- 4390 U/ml!!!, odczyn Waller Rose <10, czynnik rematoid.(RF)- 10U/ml (<60), EKG<Rtgklp.USG jamy brzusznej, USG tarczycy, Rtg stawów rąk i stóp.Mam jeszcze do odebrania wyniki badań:badanie hist.pat.wycinka ze ślinianek z przedsionka ... wyniki badań j.w. Leki: Arechin, Amitriptilinum10mg, Eutyrox, Inhibace. Wkrótce dowiem się więcej ale na razie lek. na urlopie. Wyniki wprawdzie już mam ale nic z nich nie kumam albo niewiele. Obecnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36118,58848913,58848913,Historia_mojej_choroby_.html


Temat: Premier jest okazem zdrowia!
krwi może mieć wielkie znaczenie. www.przychodnia.pl/diety/index18.php3?t=18 Bo jakby to stężenie było zbyt niskie, to mogłoby oznaczać, że Premier zbytnio się przepracowuje. A nie powinien, bo zdrowie jest najważniejsze! Co do EKG ... przypuszczam, że stercze będzie też jak dzwon! Bo dzisiaj Sławomir Nowak oświadczył publicznie już z pewnym wyprzedzeniem, że Premier jest zdrowia kwitnącego. Zuch! A więc wynik badania prostaty będzie naszą radością,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,70,83098804,83098804,Premier_jest_okazem_zdrowia_.html


Temat: jak czesto robic badanie krwi przy anemii?
Gość portalu: Doki napisał(a): > Gość portalu: koralik napisał(a): > > > pytanie jak w temacie :-) > > jesienia robilam badanie - wynik hemoglobiny 10.8, > powtorzylam w styczniu: > > 11.2 > > To znaczy, bez zmian. Tak niewielka roznica moze byc > spowodowana bledem analizy, albo normalnymi wahaniami > hemoglobiny (odwodnienie chociazby). > > > od lutego lykalam Hemofer ... wplyw zapobiegawczy > na wady cewy nerwowej jest udowodniony. Ale w > hematopoezie (=tworzeniu sie krwi) biora udzial jeszcze > inne czynniki, np Vit B12. Niekoniecznie trzeba zaraz > brac tabletki, ... zaraz po, zeby > zobaczyc gdzie stoisz. Gdyby Cie niepokoily niskie > wyniki, mozesz tez oznaczyc transferyne- pomoze ocenic > jakie masz zapasy zelaza w organizmie. kwas foliowy to moj przyjaciel ... w ciazy z taka morfologia je sie zelazo kilogramami, a ja zawsze bardzo zle je znosze, co gorsze, zelazo w moim przypadku nie przynosi zadnej poprawy morfologii :-( badanie moge zrobic...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,5763049,5763049,jak_czesto_robic_badanie_krwi_przy_anemii_.html


Temat: WYPRAWKA DO SZPITALA
na analizę z labolatorium i lekarz znieczulenie poda nam tak szybko, jak będzie to możliwe i konieczne oczywiście. (wynik jest niezbędny po to, aby wykluczyć małopłytkowość) - 3-4 koszule nocne (oczywiście...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,18481149,18481149,WYPRAWKA_DO_SZPITALA.html


Temat: Czy są już mamusie kwiecień 2003?
ciąży, którą ma u siebie w szufladzie? Mnie tylko wpisał wynik do książeczki ciąży, podbił pieczątką i podpisał. Mam nadzieję, że to w szpitalu wystarczy. No, chyba dosyć. I tak ten post...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,5323275,5323275,Czy_sa_juz_mamusie_kwiecien_2003_.html


Temat: Co poradzić?
On Mon, 5 Aug 2002 22:55:03 +0200, "JimiHenExp" <ziel@indyw.most.org.plwrote: Moze jest ktos na tej grupie kto potrafilby zinterpretowac ponizsze wyniki badan. Kolezanka (lat 19) po 3 miesiacach weganizmu (po okresie 2 ... odpowiedzialną odpowiedź, to będzie analiza na podstawie 3 karteczek które dała mi koleżanka z apteki. RBC = 4.48      10 6/mm 3 Liczba krwinek czerwonych. Zakres norm u kobiet: 3,5-5,0 * 10^6 /mm^3 (w normie) HCT  = 39.1                   % Hematokryt (stosunek objętości krwinek do całej objętości krwi) Zakres norm u kobiet: 32,0-46% (w normie) PLT   = 232      10 3/mm 3 Liczba płytek krwi (trombocyty) Zakres norm 140-440 * 10^3/mm^3 ( w normie) Tu dodam przy okazji że na karteczce napisane ... Aha, myślę że należy te moje wypociny potraktować jako ciekawostkę a nie materiał naukowy. Pozdrawiam. Adam Złotnicki. PS. Dla zainteresowanych mogę wysłać skan tych 3 karteczek, są na nich: Morfologia, Rozmaz krwi obwodowej, Wskaźniki stanu nerek, Inne parametry krwi,Badanie ogólne moczu, Badanie mikroskopowe osadu moczu, BAdanie surowicy/osocza, Elektrolity, Próby wątrobowe
Źródło: topranking.pl/1205/co,poradzic.php